top of page

fifék - fotósorozat
(lesz majd)

Heló emberke!

 

Bevezetőként idemásolom, amit már olvastál, jó?

Hogy mi jutott az eszembe? Hú, hát egy fotósorozat fifiékről. Kicsit doku, kicsit portré, kicsit beszélgetés, szabadon. Fotózom én már egy ideje portrét, meg mást is, aztán egyszer csak azt gondoltam, hogy most már jöjjenek a fifék, meg a képek, amik szólnak is valamiről, nem is akármiről, hanem rólad. Szóval lelkes/bátor/félénk/kedves/szomorú/hibbant önkénteseket keresek eme nemes célra. Nem kell pózolni, nem viszek sminkest, és ha van egy kedvenc kaktuszod/VHS kazettád/repedés a falon, az is rajta lehet (legyen!) a képen.

 

Ha már idáig elolvastad, hát én már annak is örülök, de most jönnek a részletek. Van itt pár kép az oldalamon, nézegetheted is akár, de túl sokra nem mész vele (néhány kivételével), mert hogy nem ilyen fotókat szeretnék veled alkotni, hanem többet. Ami rólad szól. Amit megmutatsz. Lehet az a szobád, a kedvenc padod a parkban, az erkélyed, ahol megeszünk egy kis reggelit, meg egy jó kávét, vagy elbújsz egy fa mögé, és csak a hátizsákod látszik, bármi is legyen az, ami megszületik, te leszel az, rólad fog szólni. Kötöttségek, feszengés, koncepciók nélkül. Vannak a fejemben képek, de nem foglak instruálni. Meg az is lehet, hogy szar társaság vagyok, és nem is készítünk képet. Szeretnék klisémentesen dolgozni, nem áll szándékomban sztereotipizált fife-jellemzőket erőltetetten megjeleníteni, csak az igazat. Nem akarok sugallni semmit a közönségnek, úgyis minden ember más, minden fife más, a közös vonásokat, mintázatokat (ha van) majd felfedezi mindenki magának.

 

Miért csinálom ezt, mire jó ez, mi lesz ebből, meg úgy egyáltalán? A fifelét igenis létezik, számomra izgalmas téma és szerintem vizuálisan is át tud jönni belőle a lényeg, a hangulat, ezért gondoltam, egy fotósorozat formájában megörökítem. Portrékon kívül egyéb kísérőképek is lesznek, ami segít megérteni a sorozat alanyait. Nem tudom még, hogy 5 személlyel, vagy 43-mal fogok találkozni, ahogy azt sem, mennyi ideig tart majd a projekt. Azt tudom, hogy komolyan veszem, időt, energiát és pénzt szánok rá. Nem vagyok riporter, nincsenek előre megírt kérdéseim, tényfeltárni sem szeretnék, de ha jó anyag születik, akkor mindenképpen nyilvánosságra szeretném hozni lehetőség szerint kiállítás és fotókönyv formájában.

 

Nehéz rájönnöm, mennyi infót közöljek, hogy ne legyen se túl hivatalos, se túl homályos, de íme még néhány:

  • nem fogok fél óra alatt 250 fotót lőni rólad. Filmre fogok dolgozni, és csak néhány kép készül majd

  • beszélgetés is kell hozzá, bármiről, amiről tudunk. Kicsit meg kell ismerjelek, vagy ha nem, akkor az a kép pont arról fog szólni, hogy nem tudok rólad semmit, az is jó

  • nem kötött, hogy hány óra, hány alkalom. Lehet fél óra is, vagy öt, de akár többször is találkozhatunk, ahogy jól esik

Végül rólam egy mondat ízelítőnek/elrettentésnek. 

1,82 méter magas fiú vagyok, régóta fotózom, de nem ebből élek, kutyám is van, de őt nem viszem, mert fáj a lába, és éppen az előbb fedeztem fel, hogy van egy washtub bass nevű hangszer, csinálhatunk majd egyet, vagy főzök neked valami melegszendvicset, miután megbeszéltük, hogy melyik Lanthimos film a legfaszább, aztán megyek haza biciklivel, amit be kell vallanom, újonnan vettem.

elérsz itt:

foto@sinkojozsef.hu

facebook.com/sinkojozsef

bottom of page